Άφιξη
Αναχώρηση
Δωμάτια
Ενήλικες
Παιδιά

Πήλιο

Εξερευνήστε το μυθικό βουνό του Πηλίου και τις ονειρεμένες παραλίες του! Μια πρόσκληση παντοτινή σε ένα ατελείωτο ταξίδι στο Πήλιο!


Γνωστό από την μυθολογία το Πήλιο, ως η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και η μαγική χώρα των Κενταύρων προσφέρει μια ασύγκριτα μοναδική φυσική ομορφιά, που οδήγησε κατ’ αυτήν στους μυθικούς θεϊκούς γάμους του Πηλέα και της Νηρηίδας Θέτιδας και του βασιλιά των Λάπαθων Πειρίθου με την ωραία Ιπποδάμεια όπως μας πληροφορούν ο ‘Όμηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης,

Η ευρύτερη περιοχή Μαγνησία συνδέεται με τους Μαγνήτες απόγονους του Αίολου, θεού των ανέμων. Με το Βασίλειο του Πελία, τον Άδμητο και την Άλκηστης, τον Αχιλλέα, τον Φιλοκτήτη, τον Εύμηλο και τους άλλους αρχηγούς των μαγνησιώτικων πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο, καθώς και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Από εδώ κοντά στο Πήλιο και με αρχηγό τον Ιάσωνα ξεκίνησαν οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας με την "Αργώ", για την μακρινή Κολχίδα, αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας.

Εδώ στο Πήλιο ήταν και ο πιο σοφός των Κενταύρων, ο μυθικός Κένταυρος Χείρωνας. Με φήμη ως ιατρός, δάσκαλος του Αχιλλέα, του Ασκληπιού, του Θησέα, του Ιάσωνα και των άλλων ηρώων της Μυθολογίας. Νόθος γιος του Κρόνου, κατά μία άποψη, ο οποίος συνευρέθηκε με την κόρη του Ωκεανού Φιλύρα. Σοφός και αγαθός εκ φύσεως, ανεκτίμητος φίλος των ανθρώπων, αφού σε αυτόν προσέτρεχαν προκειμένου να θεραπευθούν.

Πέρα όμως απο τον μύθο η ιστορική διαδρομή του Πηλίου είναι έντονη μέσα στους αιώνες. Τον 12ο αιώνα στο Πήλιο δημιουργείται μια μοναστική πολιτεία λόγω των πολλών μοναστηριών που χτίζονται απο μοναχούς του Αγίου Όρους. Γύρω από αυτά ιδρύονται οι πρώτοι οικισμοί και δεν αργούν να μετατραπούν σε σπουδαία οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα.

Στα τέλη του 16ου αιώνα το Πήλιο και η Ζαγορά κατείχαν τα σκήπτρα στη μεταξοπαραγωγή, ενώ από το Χορευτό στο Πήλιο έβαζαν ρότα τα περίφημα Ζαγοριανά καράβια, που, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, μετέφεραν τα προϊόντα της κωμόπολης σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Η παλιά εκκλησία του Αί Νικόλα στο Χορευτό, χτισμένη το 1651μ.χ, στεκόταν τότε ανήμπορη να χωρέσει το πλήθος των ναυτικών και των δικών τους όταν μετά απο μήνες επέστρεφαν φορτωμένοι τάματα σε μάλαμα κι ασήμι και απέδιδαν το οφειλόμενο χρέος για την πολύτιμη βοήθεια του Αγίου στο αρχιπέλαγος.
Οι χοροί, οι φωνές, τα νταούλια και οι ζουρνάδες δημιουργούσαν τότε μια μοναδική ατμόσφαιρα κατά τον επαναπατρισμό των ξενιτεμένων Ζαγοριανών ναυτικών και έδωσαν την ονομασία Χορευτό.
Η Ζαγορά έχει και αυτή τη δική της ιστορία στο Πήλιο. Με το Ελληνομουσείο ή σχολείο του Ρήγα που ιδρύθηκε εδώ γύρω στο 1702 μ.χ και έγινε πασίγνωστο χάρη στον Ρήγα Φεραίο, τον Άνθιμο Γαζή, τον Γρηγόριο Κωσταντά, τον Φίλιππο Ιωάννου κ.α που σπούδασαν σε αυτό.
Την βιβλιοθήκη της που μέχρι σήμερα αριθμεί 18.000 βιβλία με σπάνιες εκδόσεις. Τους επιφανείς άντρες που ανέδειξε: ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ΄, ο Ιωάννης Πρίγκος μεγαλέμπορος του ¨Άμστερνταμ, οι αδελφοί Λαπαταί άρχοντες των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας και ο Κασσαβέτης ιδρυτής του πρώτου παρθεναγωγείου στο Πήλιο, ο Φίλιππος Ιωάννου ο ¨Ελλην Φιλόσοφος του 19ου αι. και ο Φίλιππος Πάντος ιδρυτής του Παντείου Πανεπιστημίου και άλλους πολλούς ακόμα.
Και σήμερα η Ζαγορά ο μεγαλύτερος Δήμος στο Πήλιο με τον μεγαλύτερο στα Βαλκάνια συνεταιρισμό μήλων Ζαγορίν, τα παραδοσιακά κτίσματα, τα καλντερίμια, τα γεφύρια, τις βρύσες και τις εκκλησίες του 17ου αιώνα στέκει αγέρωχη στον Χρόνο φημισμένη αρχόντισσα του πηλίου και ζωντανός θρύλος.
Στα χρόνια μας επίσης, η γειτονιά μας, ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον στο Χορευτό Πήλιο, ενέπνευσε τον Σεφέρη και τον Δροσίνη, βλέποντας τον ήλιο ή το φεγγάρι να βγαίνουν μέσα από τη θάλασσα, να γράψουν τα καλύτερα τους ποιήματα.
Με μια πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση χιλιάδων χρόνων, με υπέροχες παραλίες και καθαρές θάλασσες και με ένα πραγματικά ονειρεμένο πράσινο τοπίο στο Πήλιο, το Χορευτό, με την παραλία 2km που διαθέτει, αποτελεί μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία, ανάμεσα σε όλα τα παραθαλάσσια θέρετρα του Πηλίου.
Λόγω του σπάνιου φυσικού κάλους του, το Πήλιο έχει ενταχτεί στο Δίκτυο NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κωδικό GR 1430001.

Διακοπές στο Πήλιο

Που να πάτε

Κάνοντας διακοπές στο Πήλιο με αφετηρία το Χορευτό και την Ζαγορά μπορείτε να συμμετάσχετε σε περιπάτους στο βουνό και τα καλντερίμια του, να κάνετε κρουαζιέρα από το Χορευτό σε μοναδικές παραλίες και στις σπηλιές του Ποσειδώνα, να πάτε βόλτα με το τραινάκι του Πηλίου, να πάρετε μέρος στα τοπικά πανηγύρια, στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού καλοκαιριού και στα φεστιβάλ που διοργανώνονται και σε πολλές ακόμη τουριστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.

Τι να δείτε

Αξίζει να δείτε στην Ζαγορά (15 λεπτά από το Χορευτό) το Κρυφό Σχολείο του Ρήγα Φεραίου, να θαυμάσετε τις παλιές εκκλησιές και την βιβλιοθήκη, την κεντρική πλατεία, να επισκεφθείτε το εργαστήριο παραγωγής τοπικών ζυμαρικών και το εργαστήριο παραγωγής γλυκών των γυναικών, τα καλντερίμια, τα πετρόχτιστα σπίτια, καθώς και τα αιωνόβια πλατάνια που κοσμούν τις παραδοσιακές πλατείες του.

Μην παραλείψετε να αγοράσετε τοπικά γλυκά, φρούτα και ζυμαρικά! Πρόκειται για εξαίσιες λιχουδιές που θα σας θυμίζουν νοσταλγικά τις διακοπές σας στο Πήλιο.

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια σίγουρα να δοκιμάσετε Σπετζοφαι (πηλιορείτικη σπεσιαλιτέ), φτεροκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, σαλάτες της περιοχής μας καθώς επίσης και ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

Το βράδυ απολαύστε το φεγγάρι από την παραλία ή από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου μας. Μπορείτε επίσης να κάνετε έναν περίπατο στην παραλία και να συνεχίσετε την διασκέδαση σας σε καλοκαιρινούς ρυθμούς στα μικρά παραλιακά μπαράκια.

Τι να κάνετε

Υπάρχουν ακόμη πολλά αξιοθέατα και χωριά που μπορείτε να επισκεφτείτε που σίγουρα θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις από τις διακοπές σας στο Πήλιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε το Πήλιο είναι με το αυτοκίνητο, οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι καλές αλλά περιορίζουν το πρόγραμμα σας αν θέλετε να επισκεφθείτε πολλά μέρη.

Τα πιο ξακουστά χωρία του Πηλίου, που μπορείτε να επισκεφθείτε με το αυτοκίνητο σας κάνοντας τον γύρο του Πηλίου, με αφετηρία το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο, είναι:

Ζαγορά:

Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωρίο του Πηλίου. Έχει 3.000 κατοίκους και επίνειο του την γνωστή αμμώδη Παραλία του Χορευτού. Το πράσινο και τα τρεχούμενα νερά προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Η Ζαγορά έχει την μεγαλύτερη παραγωγή μήλων στα Βαλκάνια με την επωνυμία Ζαγορίν. Επίσης παρουσιάζεται πλούσια βλάστηση από καστανιές, πλατάνια, οξιές και ελιές στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Πουρί:

Το μπαλκόνι του Πηλίου με μοναδική θέα στο Αιγαίο και το Χορευτό.

Μακρυράχη:

Μεγάλο κέντρο καλλιέργειας και εμπορίας λουλουδιών. Τα λουλούδια που συναντούμε εδώ μπορούν να στολίσουν ευχάριστε το σπίτι σας.

Κισσός:

Ένα χωριό κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο με πανέμορφη Εκκλησιά.

Τσαγκαράδα:

Το χωριό των τεράστιων πλατάνων και των πανέμορφων αρχοντικών. Αξίζει να δείτε το Πέτρινο γεφύρι και τον πλάτανο 1.000 ετών.

Μηλιές:

Αξίζει να επισκεφθείτε το Τραινάκι του Πηλίου, την εκλησία και την Βιβλιοθήκη.

Βυζίτσα:

Σε απόσταση 1 χλμ. από τις Μηλιές. Στα δυο αυτά χωρία σας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική

Πινακάτες:

Μετά την Βυζίτσα συναντάμε τις Πινακάτες, το μοναδικό τοπίο με τα πέτρινα αρχοντικά θα είναι σίγουρα από τις καλύτερες φωτογραφίες των διακοπών σας.

Μακρινίτσα:

Αντιπροσωπευτικό χωρίο του Πηλίου. Διαθέτει καταπληκτική θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο, τις εκκλησίες της Παναγίας και της Αγίας Τριάδας και το κεντρικό καφενείο με έργα του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου. το κεντρικό καφενείο με έργα του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου. Η πηλιορείτικη φιλοξενία, τα παραδοσιακά αρχοντικά, οι δροσερές πηγές, τα καλντερίμια και οι παραλίες με την εξωτική ομορφιά σας καλούνε σε ένα μοναδικό ταξίδι στο όνειρο.

Εκδρομή στο Πήλιο

Υπάρχουν πολύ τρόποι για να έρθετε στο Πήλιο: Αεροπορικώς, με το αυτοκίνητο σας, με το λεωφορείο, με το τρένο και από την θάλασσα. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για να έρθετε στο Πήλιο πολύ εύκολα.


Ταξιδεύοντας Αεροπορικώς (Αεροδρόμιο Βόλου)
Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου (Απρίλιος – Οκτώβριος) μπορείτε να έρθετε για να απολαύσετε μοναδικές διακοπές στο Πήλιο μέσω του αεροδρομίου του Βόλου. Στο αεροδρόμιο Βόλου πραγματοποιούνται τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από και προς Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία, Βρυξέλλες και Ισπανία.
Επίσης μπορείτε να έρθετε και από το αεροδρόμιο της Σκιάθου.Οδηγίες για εκδρομή - ταξίδι με αυτοκίνητο.

Αν αποφασίσετε να κάνετε το ταξίδι στο Πήλιο και να έρθετε στο στον Δήμο Ζαγοράς και στην παραλία του Χορευτού με το αυτοκίνητο σας θα πρέπει να φτάσετε στον Βόλο. Το Χορευτό απέχει 54 χλμ. από το Βόλο μέσω Χανίων και 7 χλμ. από τον Δήμο Ζαγοράς, ενδιάμεσο της διαδρομής και μεγαλύτερο δήμο του Πηλίου.
Η πρόσβαση στη περιοχή του Βόλου είναι άμεση και εύκολη μέσω του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε.

 

Οδηγίες πώς να έρθετε στο Χορευτό!

1.Ερχόμενοι στην εθνική οδό από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ακολουθείστε την διαδρομή μέχρι τον κόμβο Βελεστίνου – έξοδος για Βόλο.
2.Από εκεί στρίψτε για Βόλο και περίπου σε 19 χλμ. φθάνετε στην οδό Λαρίσης στον Βόλο.
3.Πρίν την είσοδο σας στον Βόλο στην δεξιά μεριά του δρόμου θα βρείτε την έξοδο για Πορταρία στρίψτε στην έξοδο και μπείτε στον περιφερειακό.
4. Συνεχίστε ευθεία και μετά από μερικές διασταυρώσεις με φανάρια θα συναντήσετε στην δεξιά μεριά πινακίδα που θα σας δείχνει να στρίψετε αριστερά για Πορταρία και Χάνια.
5. Στρίψτε αριστερά περάστε την Πορταρία και τα Χάνια και κατεβείτε το βουνό προς την Ζαγορά. (Μη στρίψετε στα Χάνια δεξιά στο χιονοδρομικό για Κισσό.)
6. Μετά από περίπου μισή ώρα θα συναντήσετε πινακίδα που θα σας δείχνει να στρίψετε αριστερά για Ζαγορά.
7. Στο κέντρο της Ζαγοράς θα βρείτε πινακίδα που θα σας δείχνει να στρίψετε Δεξιά για Χορευτό.

Εάν χρησιμοποιείται GPS oι συντεταγμένες είναι:

Zagora GPS Coordinates: 39° 26' 34.65" N 23° 06' 09.96" E

Horefto GPS Coordinates: 39° 27' 24.86" N 23° 7' 7.17" EΕκδρομή – Ταξίδι με το Λεωφορείο (Σταθμός Λεωφορείων Βόλου)

Αν αποφασίσετε να κάνετε το ταξίδι σας στο Πήλιο με το ΚΤΕΛ Ν. Μαγνησίας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι διαθέτουν καθημερινά συχνά δρομολόγια για το Χορευτό καθώς επίσης υπάρχει και η δυνατότητα μέσω του Ξενοδοχείου flamingo να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή να μισθώσετε ΤΑΞΙ για την εύκολη μεταφορά σας
Για τα δρομολόγια ΚΤΕΛ Βόλου συμβουλευτείτε την σχετική ενότητα.


Ταξίδι με Τρενο - Πήλιο - Βόλος

Το ταξίδι σας στο Πήλιο μπορεί να γίνει και μέσω του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (OΣE), που πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα για Βόλο, μέσω Λάρισας. 

Επίσης πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Βόλο.
Για τα δρομολόγια της Αθήνας τηλεφωνείστε στο: (0030 210 524 0646), και της Θεσσαλονίκης τηλεφωνείστε στο :(0030 2310 517517) ή επισκεφθείτε το http://ose.gr

 

Ταξίδι από τη θάλασσα – Βόλος - Πήλιο

Το λιμάνι του Βόλου είναι το 4ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Μπορείτε να έρθετε σε αυτό με το φέρυ μπωτ ή τα ιπτάμενα δελφίνια που κάνουν τις γραμμές, από και προς την Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο και το Πευκί της Εύβοιας.


Σίγουρα με όποιον τρόπο και αν επιλέξετε να κάνετε το ταξίδι σας Πήλιο θα σας μείνει αξέχαστο. Καλό ταξίδι!

Μυθολογία

Το Πήλιο κατά την μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου, η πατρίδα των Κενταύρων και το πεδίο της "Γιγαντομαχίας".
Ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας κι ο Ασκληπιός έμαθαν εδώ μουσική, αρετή και την τέχνη του πολέμου κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα. Σπούδασαν επίσης κοντά του τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών του Πηλίου.

Ο Ασκληπιός προόδευσε μάλιστα τόσο ώστε ξεπέρασε τον δάσκαλό του Κένταυρο Χείρωνα τόσο πολύ και κατάφερε να δημιουργήσει το φίδι, πηγή ζωής και θανάτου, το οποίο μέχρι σήμερα είναι το σύμβολο της ιατρικής επιστήμης.

Στο Πήλιο έγινε και ο γάμος της Νηρηίδας Θέτιδος με τον Πηλέα. Στην γιορτή που ακολούθησε η θεά Έρις, επειδή δεν είχε προσκληθεί, έριξε ένα χρυσό μήλο στον χώρο εκείνον με την επιγραφή «τη καλλίστη (στην ωραιότερη)». Έτσι έγινε ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς ανάμεσα στις πανέμορφες και πανίσχυρες θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη

Ο διαιτητής Πάρις, πρίγκιπας της Τροίας, αποφάσισε τότε να δώσει το μήλο στην θεά Αφροδίτη. Ο αθάνατος Αχιλλέας, γιος του Πηλέα και της Θέτιδος, εξεστράτευσε μετά από αυτό εναντίον της Τροίας και αυτό στάθηκε μοιραίο για την οικογένειά του πρίγκιπα Πάρι και την πατρίδα του. Η μυθολογία μας πληροφορεί ακόμη ότι ήταν εκστρατεία αντιποίνων των Ελλήνων εναντίον των Τρώων επειδή είχαν επιβάλει βαριά διόδια στα ελληνικά πλοία που διέρχονταν τα Στενά του Ελλησπόντου μετά το άνοιγμα των εμπορικών θαλασσίων οδών από τους Αργοναύτες.

Το Πήλιο συνέβαλε επίσης καθοριστικά και στην ήττα των Περσών. Στην περιοχή των θαλασσίων σπηλιών του Ποσειδώνα ναυάγησαν 40 πλοία του Ξέρξη, του οποίου τα σχέδια για κυριαρχία στην Ελλάδα και επέκταση της αυτοκρατορίας του στην Μεσόγειο καταστράφηκαν μετά και την βαριά ήττα του στην Σαλαμίνα το 480 π.Χ.

Ακόμη το Πήλιο συσχετίζεται και με την αργοναυτική εκστρατεία αφού τον 13ο αιώνα π.Χ. η Αργώ ξεκίνησε από την διπλανή πόλη Ιωλκό υπό την ηγεσία του Ιάσονα με προορισμό την μακρινή Κολχίδα της Αίας για να αποκτήσουν το χρυσόμαλλο δέρας, σύμβολο τιμής και πλούτου.

Όταν ο Ιάσονας επέστρεψε με το χρυσόμαλο δέρας έφερε και ως σύζυγο του, την μάγισσα Μήδεια. Αυτή ήταν θυγατέρα του βασιλιά Αιήτη και εγγονή του Ήλιου, πριγκίπισσα της Αίας και αργότερα βασίλισσα της Ιωλκού. Από τις καταστάσεις τότε έγινε μια τραγική φιγούρα γυναίκας την οποία δραματοποίησε ο Ευριπίδης στην γνωστή «Μήδεια», τραγωδία που διδάσκεται από το 431 π.Χ.

Ο αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας ο οποίος ονομαζόταν Διομήδης επέλεξε τέλος να μετονομαστεί Ιάσων επειδή κατά την μαθητεία του δίπλα στο Πήλιο κοντά στον κένταυρο Χείρωνα είχε διαπρέψει στην μελέτη των θεραπευτικών βοτάνων.

Παραδοσιακά Φαγητά & Εδέσματα


Το φαγητό αποτελεί βασικό συστατικό των διακοπών του κάθε επισκέπτη. Το Πήλιο μπορεί να σας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων έτσι όπως έχουν δημιουργηθεί από τις γιαγιάδες μας στο πέρασμα του χρόνου…

Κατά την διάρκεια της διαμονής σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες εστιατόρια και ουζερί του Πηλίου, όπου μπορείτε να γευτείτε τοπικές πηλιορείτικες σπεσιαλιτέ και πολλούς παραδοσιακούς μεζέδες.

Κάποιες από τις τοπικές σπεσιαλιτέ που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε είναι το σπεντζοφάϊ, ο μουσακάς, τα τσιτσίραβλα, οι τοπικές πίτες και ντόπιο κρέας. Στα παραθαλάσσια μέρη μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και άλλα θαλασσινά δίπλα στη θάλασσα.

Τέλος, τα γλυκά του Πηλίου φτιαγμένα από τις γυναίκες της περιοχής θα ολοκληρώσουν την γευστική σας πανδαισία.
Όλα τα τοπικά προϊόντα και εδέσματα όπως γλυκά, μέλι, μήλα, κάστανα, σπιτικά ζυμαρικά, κρασί κ.α μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε ώστε οι γευστικέ απολαύσεις του Πηλίου να σας ακολουθούν και στο σπίτι σας!

Προτάσεις Διασκέδασης
Στην οργανωμένη παραλία του Χορευτού στο Πήλιο μπορείτε να βρείτε κάθε είδους τουριστική υποδομή, αθλητικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και προτάσεις διασκέδασης που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την διαμονή σας.

Εστιατόρια, Καφετερίες αλλά και μπαράκια για νυχτερινή έξοδο κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού θα σας συνοδεύουν και θα γεμίζουνε πάντα ευχάριστα τις μέρες και τις νύχτες σας.

Κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού επίσης πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις διασκέδασης όπως φεστιβάλ, χοροί και μουσικές βραδίες.

Επίσης σε κοντινές παραλίες δίνονται και άλλες προτάσεις διασκέδασης όπως Beach Bar ανοιχτά όλη την ημέρα που διοργανώνουν events και ροκ μπαράκια ή μπαράκια που κάνουν Latin χορευτικές βραδιές.

Το ξενοδοχείο μας αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για να γνωρίσετε το όμορφο Χορευτό και την πανέμορφη περιοχή του Πηλίου.

Festival Πηλίου - Πολιτιστικό Καλοκαίρι

Στο Πήλιο μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται εδώ το Φεστιβάλ Πηλίου και το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Ζαγοράς.

Οι επισκέπτες του Πηλίου μέσα από τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις γνωρίζουν εκτός από τους τοπικούς χορούς και τις μουσικές, το παρελθόν, το παρόν και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του Πηλίου.

Το φεστιβάλ Πηλίου και το πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου Ζαγοράς είναι πετυχημένοι θεσμοί που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι και είναι ιδιαίτερα αγαπητές σε πολλούς επισκέπτες. Κάνοντας διακοπές στο Πήλιο μην παραλείψετε να παρευρεθείτε σε αυτές τις εκδηλώσεις για να ζήσετε από κοντά γνήσιες Πηλιορείτικες νύχτες.

Το ξενοδοχείο μας μπορεί να σας προμηθεύσει με τα προγράμματα αυτών των εκδηλώσεων, να σας κατατοπίσει για τους χώρους που πραγματοποιούνται και να κλείσει κάποια θέση σε αυτές για εσάς αν αυτό είναι απαραίτητο.

Κάποιες από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Φεστιβάλ Πηλίου και στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Ζαγοράς είναι:


 • Συναυλίες με πρωτότυπη αρχαία ελληνική μουσική
 • Συναυλίες με βιολεντσέλο και πιάνο
 • Παραστάσεις αφήγησης για παιδία
 • Αντάμωμα χορευτικών συγκροτημάτων
 • Αναβίωση Πανηγυρίων
 • Αναβίωση Πηλιορείτκου γάμου
 • Εργαστήρια Ζωγραφικής
 • Θεατρικές Παραστάσεις
 • Ομιλίες Ντοκιμαντέρ
 • Βραδιές Ποίησης
 • Παζάρι Επαγγελματιών
 • Γιορτές στην Άμμο

Εκθέσεις στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς (Σχολείο Ρήγα Φεραίου)
Απολαύστε λοιπόν κάθε γιορτινή εκδήλωση και Φεστιβάλ που πραγματοποιείτε στο Πήλιο και σίγουρα η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!
Καλοκαιρινά Αθλήματα

Κάνοντας διακοπές στο Πήλιο έχετε την ευκαιρία να λάβετε μέρος σε αθλήματα μόνοι ή με την παρέα σας.

Στο Χορευτό, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο μας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς, στα πλαίσια του αθλητικού καλοκαιριού διοργανώνονται:

1. Canoe Kayak

2. Beach Volley

3. Beach Soccer

4. Basketball cup

5. Ping Pong

6. Τοξοβολία

Ακόμη στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω αθλήματα:

1. Καταδύσεις 

2. Ποδήλατο Βουνού 

3. Ιππασία 

4. Πεζοπορίες

5. Ιστιοπλοΐα (Στο Αργοναυτικό Πάρκο Αφήσου)

6. Wind Surfing (Στο Αργοναυτικό Πάρκο Αφήσου)

7. Sea Fun Park (Στο Αργοναυτικό Πάρκο Αφήσου)

8. Water Power Sports (Στο Αργοναυτικό Πάρκο Αφήσου)

Το προσωπικό του ξενοδοχείου Flamingo Hotel Pelion θα σας κατατοπίσει για τις ημερομηνίες που πραγματοποιούνται τα παραπάνω αθλήματα και θα σας υποδείξει πως μπορείτε να πάρετε μέρος σε αυτά.

Καιρός

 

Το Πήλιο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για το ιδανικό και υγιές κλίμα του καθώς αυτό δημιουργείται από τον συνδυασμό του καταπράσινου βουνού, τον άφθονων νερών και της φρεσκάδας του Αιγαίου.

 

Άνοιξη!
Απρίλιος – Μάιος - Ιούνιος στο Πήλιο

Την Άνοιξη ο καιρός στο Πήλιο και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα ανάμεσα στους 20 με 24 βαθμούς. Η θάλασσα είναι καθαρή και πάντα γαλήνια, έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες του Πηλίου. Να τους δροσίσει και να τους θυμίσει ότι το καλοκαίρι επίστρεψε, στον τόπο που έκανα διακοπές οι μυθικοί θεοί του Ολύμπου.

Τα ανθισμένα λουλούδια δημιουργούν ένα πολύχρωμο σκηνικό, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για το Πάσχα την γιορτή με το μεγαλειώδες μήνυμα της Αναστάσεως του ανθρώπου, ντόπιοι και επισκέπτες διαβαίνουν τα παραδοσιακά καλντερίμια και μονοπάτια και το επιβλητικό και καταπράσινο Πήλιο μας θυμίζει ότι αυτός ο τόπος έγινε για διακοπές, αναγέννηση των αισθήσεων και εξερεύνηση των τοπικών του παραδόσεων, εθίμων και εξερεύνηση του πολιτισμικού του πλούτου.

Ειδικά για τους περιπατητές και αυτούς που τους αρέσει να θαυμάζουν και να ζουν από κοντά την φύση τέλη Απριλίου, Μάιος και Ιούνιος (μαζί με Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) είναι οι καλύτερες εποχές για παραθαλασσίους, από το βουνό στην θάλασσα ή ορεινούς περιπάτους!Καλοκαίρι!
Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος στο Πήλιο

Ο καιρός στο Πήλιο το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ευχάριστος με θερμοκρασίες με μέση τιμή τους 24 – 27 βαθμούς λόγω της δροσιάς του βουνού και η θάλασσα είναι καθαρή, ήρεμη και με θερμοκρασία που δεν σε ξαφνιάζει στο πρώτο σου άγγιγμα μαζί της.

Η βλάστηση, τα λουλούδια και τα ντόπια φρούτα δίνουν το δικό τους έντονο παρόν και σε συνδυασμό με τους περιπάτους, της περιηγήσεις, τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες, τις αθλητικές διοργανώσεις αλλά και τα τοπικά φεστιβάλ και πανηγύρια γεμίζουν ευχάριστα τις εντυπώσεις και τις μέρες των επισκεπτών μας.


Φθινόπωρο!
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος στο Πήλιο

Κατά τον καιρό του Φθινοπώρου στο Πήλιο οι μέσες τιμές της θερμοκρασίας έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το Καλοκαίρι στους 20 με 24 βαθμούς περίπου και η θάλασσα διατηρεί ακόμα εκείνη την θερμοκρασία που σου επιτρέπει να κολυμπήσεις και να απολαύσεις τις μοναδικές Ελληνικές ακρογιαλιές.

Το βουνό προσαρμόζεται και αυτό στην εποχή του Φθινοπώρου και τα Μήλα, τα Κάστανα και τα Καρύδια γεμίζουν τις πλαγιές του.

Για αυτούς που τους αρέσουν οι διακοπές σε πιο ήρεμο περιβάλλον, μακριά από τον μαζικό τουρισμό η περίοδος από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είναι η κατάλληλη καθώς η θερμοκρασία είναι ευχάριστη και η θάλασσα παραμένει πολύ καθαρή.

Και την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου το Πήλιο περιμένει τους φίλους του να τους χαρίσει ατέλειωτες ώρες περιπάτων, περιηγήσεων και ανακαλύψεων τοπίων που θα θυμόνται για πολύ όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οδικός Χάρτης

Στην ενότητα χάρτης Πηλίου μπορείτε να σχεδιάσετε βάση του Χάρτη τις διαδρομές που θα κάνετε στο Πήλιο.

Το Πήλιο βρίσκεται στον νομό Μαγνησίας στην Κεντρική Ελλάδα. Το Πήλιο είναι ένας τόπος που προσφέρει στον επισκέπτη τοπία μοναδικής ομορφιάς, από το βουνό μέχρι την θάλασσα, χρυσαφένιες παραλίες, καταγάλανες θάλασσες και κρυστάλλινες πηγές.

Στον πρώτο χάρτη του Πηλίου μπορείτε να δείτε την τοποθεσία του ξενοδοχείου μας και την πρόσβαση που έχετε από εκεί σε όλο το Πήλιο.

Στον χάρτη του Πηλίου της Nasa μπορείτε να δείτε την μορφολογία του Πηλίου και πως αυτό φαίνεται από το διάστημα.

Χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό χάρτη της Google μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλο το Πήλιο και στα χωρία του και χρησιμοποιώντας το Routeplanning μπορείτε να δείτε την διαδρομή για φθάσετε εύκολα σε μας.

Καλό σας Ταξίδι!

Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο Βόλου – Ελάτε από το σπίτι σας απευθείας στο ξενοδοχείο μας!

Πετάξτε από: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία για το Πήλιο!

Το αεροδρόμιο Βόλου – VOL (Νέα Αγχίαλος) άρχισε την λειτουργία του το 1991. Βρίσκεται 26 χμ. μακριά από τον Βόλο και είναι εύκολα προσβάσιμο από τον αυτοκινητόδρομο E75.

Ευρωπαϊκές Χώρες που συνδέονται με το Πήλιο μέσω του αεροδρομίου του Βόλου:

Γερμανία - Πήλιο με Air Berlin και Ryan Air στον Βόλο.

Η Air Berlin πραγματοποιεί τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από Γερμανία Ντίσελντορφ απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου, Βερολίνο (Tegel) απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου, Αμβούργο απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου και Νυρεμβέργη απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου.

H Ryan Air πραγματοποιεί τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από Φρανκφούρτη (Hahn) απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου. 


Αυστρία – Πήλιο με Air Berlin & Lauda Air στον Βόλο.
H Air Berlin πραγματοποιεί τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από Αυστρία (Βιέννη) απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου

Η Lauda Air πραγματοποιεί τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις κάθε Κυριακή από Βιέννη απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου.


Ολλανδία – Πήλιο με Ryan Air στον Βόλο.
H Ryan Air πραγματοποιεί τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από Amsterdam (Schiphol) για το αεροδρόμιο του Βόλου


Ιταλία – Πήλιο με Ryan Air στον Βόλο.
H Ryan Air πραγματοποιεί τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από Μιλάνο (Bergamo) απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου. Και από Ρώμη απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου


Βρυξέλλες – Πήλιο με Ryan Air στον Βόλο.
H Ryan Air πραγματοποιεί τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από Βρυξέλλες (Charleroi) απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου


Βαρκελώνη – Πήλιο με Ryan Air στον Βόλο.
H Ryan Air πραγματοποιεί τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις από Βαρκελώνη μέσω Μιλάνου και Ρώμης για το αεροδρόμιο του Βόλου


Από αυτά τα αεροδρόμια και οι τρεις αεροπορικές εταιρίες (Air Berlin, Ryan Air και Lauda Air) σας συνδέουν με όλο τον κόσμο.

Η Monarch Airlines και η Avro Airlines πραγματοποιούν ναυλωμένες πτήσεις charter στο αεροδρόμιο του Βόλου.

Πρόγραμμα πτήσεων Καλοκαίρι 2011 :

Air Berlin Volos
Από 2 Μαΐου μέχρι και 7 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από Βερολίνο απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου, από Ντίσελντορφ απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου, από Αμβούργο απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου και από Βιέννη απευθείας στο αεροδρόμιο Βόλου.
Από 4 ως και 28 Απριλίου κάθε Τρίτη από Δρέσδη και Λειψία/Halle για Θεσσαλονίκη.
Από 7 ως και 28 Απριλίου κάθε Πέμπτη από Δρέσδη για Θεσσαλονίκη.

Ryan Air Volos
Από Ιταλία: Δύο πτήσεις την εβδομάδα από το αεροδρόμιο Bergamo στο Μιλάνο απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου
Από Γερμανία: Κάθε Κυριακή και Τρίτη δύο πτήσεις από το αεροδρόμιο Hahn της Φρανκφούρτης απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Οι πτήσεις από Ρώμη, Βρυξέλλες και Βαρκελώνη για Βόλο θα λειτουργούν από 27/03/2011.

Lauda Air Volos
Η Lauda Air κάθε Κυριακή από 2 Μαίου μέχρι 22 Οκτωβρίου από Βιέννη απευθείας στο αεροδρόμιο του Βόλου.

Transavia Volos
Η Transavia πετάει κάθε Δευτέρα από 18 Απριλίου μέχρι και 17 Οκτωβρίου από Amsterdam (Schiphol) απευθείας για Βόλο, επίσης μπορείτε να φθάσετε στο Βόλο από Αιντχόβεν μέσω Μπέργκαμο και από Ρότερνταμ μέσω Άμστερνταμ ή Νυρεμβέργης.

 

Επικοινωνία
Πληροφορίες Επικοινωνίας (ΟΚ Υπάρχουν Μεταφρασμένες)
Τηλ.: +30 24280 76886
Fax: +30 24280 78111
TELEX : +282105 LGBL GR
E-mail : kanatl@otenet.gr

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Τηλ.: +30 24280 76886

Ταχυδρομική Διεύθυνση
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ Ν.ΑΓΧΙΑΛΟΥ
37400
Ν. Αγχίαλος
ΑΛΜΥΡΟΣ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Κέντρο Πληροφοριών
Τηλ.: +30 28210 83800, +30 24280 76886
FAX: +30 24280 78111

ΚΤΕΛ Βόλου - Δρομολόγια

Βρείτε εύκολα τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Βόλου. Επισκεφθείτε το μοναδικό Πήλιο θαυμάζοντας κάθε ομορφιά του όλες τις εποχές του χρόνου ταξιδεύοντας με το λεωφορείο!

Τα ΚΤΕΛ Βόλου σας παρέχουν σύγχρονα λεωφορεία και έναν οργανωμένο σταθμό που θα σας διευκολύνουν στην μετακίνηση σας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια Κτελ Βόλου εδώ


Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Volos Bus Station

+30 2421033254,

+30 2421025527, 8001135555 (Greece)

Athnes Bus station

+30 2108329585

+30 2108317186

Thessaloniki Bus Station

+30 2310595424

Patras Bus Station

+30 2610623886,

+30 2610623887

+30 2610623888

E-mail : ktelvol@otenet.gr

Ενοικίαση Οχήματος

Σε περίπτωση που φτάσετε στο Πήλιο χωρίς δικό σας όχημα θα σας συστήναμε να προβείτε σε μία ενοικίαση αυτοκινήτου από το Πήλιο, καθώς αυτό θα σας βοηθούσε πολύ να επισκεφθείτε όποια χωρία και μέρη του Πηλίου επιθυμείτε και το βασικότερο.. όποτε εσείς το επιθυμείτε!

Στο Πήλιο μπορείτε να ενοικιάσετε από μηχανάκι και ποδήλατα μέχρι μίνι βαν και βάρκα!

Για την ενοικίαση αυτοκινήτου ή οποιουδήποτε άλλου μέσου εσείς επιθυμείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ξενοδοχείο μας και το όχημα της αρεσκείας σας θα σας περιμένει στο αεροδρόμιο ή εκεί που εσείς θέλετε στις καλύτερες τιμές ενοικίασης.

Ταξιδιωτικοί Σύνδεσμοι & Χρήσιμα Τηλέφωνα

Εργαλεία Ταξιδιού

Χρήσιμα Τηλέφωνα στην περιοχή

 • Κέντρο Υγείας: 24260 22222
 • Φαρμακείο Ζαγοράς: 24260 22400
 • Φαρμακείο Μακρυράχης: 24260 32100
 • Πρατήριο Καυσίμων - Βουλκανιζατέρ: 24260 22579
 • Αστυνομικός Σταθμός Ζαγοράς: 24260 22529
Διακοπές στο Πήλιο τον Μάϊο - Ιούνιο
Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι ίσως από τους καλύτερους μήνες που μπορεί κάποιος να επιλέξει για τις διακοπές του στο Πήλιο και την πανέμορφη παραλία του Χορευτού.

Το βουνό είναι ανθισμένο και γεμάτο χρώματα, η θάλασσα είναι πάντα γαλήνια και καταγάλανη, έτοιμη να υποδεχτεί τον κάθε επισκέπτη και να του χαρίσει ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και κολύμβησης αλλά και μοναδικές κρουαζιέρες σε όλες τις παραλίες του Πηλίου.

Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και των ήπιων θερμοκρασιών το βουνό Πήλιο προσφέρεται τον Μάιο και τον Ιούνιο για εύκολες, μέτριες ή πιο δύσκολες πεζοπορίες και ο επισκέπτης μπορεί ευχάριστα να το διαβεί χάρη στα ανθισμένα φυτά του που θα τον συντροφεύουν και τα καθαρισμένα μονοπάτια του.

Το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου κάνει πολλές προσφορές και ειδικές τιμές προς τους επισκέπτες του.

Προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες, χαμηλές τιμές στην μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, οργανώνει περιπάτους – πεζοπορίες, κάνει κρουαζιέρες στις μυθικές σπηλιές, jeep touring κ.α.

Επίσης κάνει σε πολύ ελκυστικές τιμές δραστηριότητες γνωριμίας της φύσης, του Πολιτισμού, της καθημερινής ζωής στο χωρίο και της γενικότερης ζωής του Πηλίου.

Επισκεφθείτε μας την περίοδο Μαίου – Ιουνίου και σίγουρα θα είστε ένας ακόμη από τους ευχαριστημένους επισκέπτες μας που ξαναέρχονται σε μας κάθε καλοκαίρι για τις διακοπές τους!
Ημερήσιες εκδρομές σε Σκιάθο - Σκόπελο - Αλόννησο
Συνδυάστε τις διακοπές στο Πήλιο με μια ανεπανάληπτη κρουαζιέρα στα όμορφα νησιά των Σποράδων! Το Πήλιο είναι ένας μοναδικός συνδυασμός Βουνού και Θάλασσας, Πράσινου και Γαλάζιου. Σε απόσταση λίγης ώρας μπορείτε να βρεθείτε από την Κορυφή του καταπράσινου βουνού σε ειδυλλιακές και καταγάλανες παραλίες. Καθημερινά, ξεκινώντας στις 9.30 από το λιμανάκι στο Νότιο Πήλιο έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόνησσο. Όπου μπορείτε να δείτε τα περίφημα Καστρονήσια, τα ξακουστά Λαλάρια και τη Σπηλιά πριν φτάσουμε στην πόλη της Σκιάθου όπου και παραμένουμε 2 ώρες. Τις Κυριακές εκτός από το γύρο της Σκιάθου η εκδρομή περιλαμβάνει και την Σκόπελο, με τις παραλίες Έλιο (Νέο Κλήμα), Μηλιές, Πάνορμο και το γραφικό λιμανάκι του Αγνώντα. Επίσης κατόπιν συνεννόησης διοργανώνονται εκδρομές στην Αλόννησο, όμορφο νησί, όπου το χθες συναντάει το σήμερα.
Βουνό Πήλιο

Σπάνια Βλάστηση, Λουλούδια, Βότανα και Μονοπάτια σε έναν πολύχρωμο συνδυασμό συνθέτουν το μαγικό τοπίο του Βουνού του Πηλίου!

Από τα αρχαία χρόνια το βουνό Πήλιο θεωρήθηκε το βουνό των λουλουδιών και των φαρμακευτικών βοτάνων. Κατά την μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και πατρίδα των Κενταύρων. Επίσης στις πλαγιές του έγινε ο γάμος του Πηλέα με την Θέτιδα, ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς ανάμεσα στις καλλονές θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη και εδώ υπήρξε το Κρυφό Σχολείο του Ρήγα Φεραίου που συνέβαλε τα μέγιστα στην επανάσταση του 1821.

Το Βουνό Πήλιο εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με μήκος περίπου 44 χλμ. και πλάτος περίπου από 10 χλμ. στο νότο μέχρι 25 χλμ. στον βορρά.

Τα σύνορα του είναι νότια το Πλατανόρεμα κοντά στο Νεοχώρι και βόρεια το Καπόρεμα κοντά στη μονή Φλαμουρίου. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι στα βόρεια με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός). Άλλες κορυφές είναι το Κοτρώνι 1550 μέτρα, Πλιασίδι 1547 μέτρα, Αηδονάκι 1537 μέτρα, Αγριόλευκες 1471 μέτρα, Δραμάλα 1455 μέτρα, Σχιτζουραύλι 1450 μέτρα, Γολγοθάς 1415 μέτρα, Λαγωνίκα 1300 μέτρα.

Στο βουνό Πήλιο μπορείτε να δείτε και αξιόλογες πηγές. Οι σημαντικότερες είναι αυτές είναι της Καλιακούδας και της Λαγωνίκας. Συνολικά οι πηγές στο βουνό που γνωρίζουμε φτάνουν τις 70. Ακόμη υπάρχουν και μεγάλες ρεματιές όπως της Λαγωνίκας, του Βρύχωνα, της Καλιακούδας και της Φελούκα με έντονη ροή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ακολουθώντας τα μονοπάτια του βουνού μπορείτε να θαυμάσετε σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Τουλάχιστον 1.500 είδη φυτών, και απειλούμενους τύπους 14 οικοτόπων. Το Πήλιο προστατεύεται από τις Οδηγίες 92/43 και 79/409 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθ’ ότι έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κωδικό GR 1430001.

Στο "Κόκκινο Βιβλίο των φυτών της Ελλάδας" περιλαμβάνονται τρία είδη φυτών (Campanula incurva, Lesquereuxia syriaca και Soldanella pelia), ενώ συνολικά 38 είδη είναι σπάνια.

Ανεβαίνοντας στα ψηλότερα σημεία του βουνού Πήλιο θα συναντήσετε δάση οξιάς, ενώ βορειότερα θα βρείτε το μακεδονικό έλατο. Κάτω από αυτά υπάρχει μια ζώνη από καστανιές. Στις πλατείες κάποιων χωριών μπορείτε να θαυμάσετε πλατάνια πολλών εκατοντάδων χρόνων, πραγματικά φυσικά μνημεία!

Τα 24 χωριά του Πηλίου συγκροτήθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας με μεγαλύτερο χωρίο και κέντρο του εμπορίου την Ζαγορά. Το Χορευτό ήταν και είναι το λιμάνι και το επίνειο της Ζαγοράς.

Στο βουνό Πήλιο συναντάμε στα χαμηλότερα υψώματα καλλιέργειες ελιάς, στα μεσαία υψώματα στην ανατολική μεριά καλλιέργεια μηλιάς και στα ανώτερα σημεία καλλιέργειες πατάτας.

Όλες τις εποχές το βουνό του Πηλίου έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά που σας καλεί να την ανακαλύψετε και να την απολαύσετε!

Βόλτα με τζιπ στο Πήλιο

Αισθανθείτε ελεύθερος και ελάτε πιο κοντά στη φύση, δείτε περιοχές που σίγουρα λίγοι θα έχουν την τύχη να τις επισκεφτούν και θαυμάστε από τις κορυφές του Πηλίου το Αιγαίο και τον Παγασητικό. Τη λίμνη Κάρλα και το Βένετο, τα ορεινά καταφύγια και τα μέρη που οι ντόπιοι βγάζουν ξυλεία για τις ανάγκες του χειμώνα. Με τις διαδρομές είτε με jeep είτε με ποδήλατο θα περάσουμε από διάφορα μνημεία, γεφύρια, σπήλαια και άλλα φυσικά μνημεία. Πιστέψτε μας, γνωρίζουμε το βουνό όπως κανένας άλλος.


Ενδεικτικές διαδρομές Off Road, 4χ4 jeep και Mountain Bike:

1. Χορευτό – Ανάληψη – Πουρί – Βριός – Παλία Μιτζέλα
2. Χορευτό – Ταξιάρχες – Μακρυράχη.
3. Αγριόλευκες – Δασικός – Αγία Μαρίνα – Πουρί – Ανάληψη – Χορευτό
4. Χανία – Αη Λίας – Άθωνας - Χορευτό
5. Ζαγορά – Παρδαλού
6. Ράσοβα – Ζαγορά – Πουρί - Αγία Μαρίνα
7. Πουρί – Βριός
8. Πουρί – Φλαμπούρι – Άνω Κερασία – Μελλισσιάτικα – Βόλος


Να επισκεφτείτε το Παλιό Σανατόριο, την παραγωγή από τα κάρβουνα και το χιονοδρομικό κέντρο με θέα το Αιγαίο και τον Παγασητικό.


Οι χωμάτινες διαδρομές στο Πήλιο θα σας χαρίσουν μια πρωτόγνωρη γνωριμία με την φύση!

Ο Αγροτουρισμός Στο Πήλιο

Θα απολαύσετε το φυσικό κάλλος μιας παρθένας φύσης, τη Χλωρίδα και την Πανίδα του Πηλίου μέσα από τις πεζοπορίες που διοργανώνει το ξενοδοχείο μας. Παράλληλα θα γνωρίσετε τον θαλάσσιο πλούτο και τα σπάνια ακρογιάλια μέσα από τις κρουαζιέρες που πραγματοποιούμε.

Θα βιώσετε τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως:

Χορευτικά, Συναυλίες, Φεστιβάλ, Εκθέσεις Τέχνης, Πανηγύρια και όλες τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι στα πλαίσια των εκδηλώσεων του δήμου μας.

Κατόπιν συνεννοήσεως μπορούμε να επισκεφθούμε το τοπικό εργαστήριο παραγωγής Πηλιορείτικων ζυμαρικών, να συμμετάσχετε στην παραγωγή τους και φυσικά να τα δοκιμάσουμε.

Μπορούμε να μάθουμε συνταγές τοπικών γλυκών και να παρακολουθήσουμε την διαδικασία παραγωγής τους με επίσκεψη στο εργαστήριο του συλλόγου των γυναικών της περιοχής.

Κατόπιν συνεννοήσεως να δούμε ένα τοπικό οινοποιείο και να προμηθευτούμε ντόπιο τσίπουρο, ούζο και κρασί όπως επίσης να γνωρίσουμε από κοντά ένα ελαιοτριβείο.

Να γνωρίσουμε από κοντά τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό μήλων στα Βαλκάνια, τον Ζαγορίν. Να δούμε τις εγκαταστάσεις του και να αγοράσουμε μήλα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Μπορούμε επίσης να πάμε σε ένα τέτοιο αγρόκτημα και να συμμετάσχουμε στη διαδικασία συγκομιδής μήλων την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Να μαγειρέψουμε συνταγές με βιολογικά προϊόντα που θα σας προμηθεύσουμε.

Να επισκεφτούμε την Μακρυράχη γνωστή για τις μεγάλες καλλιέργειες λουλουδιών και να τις δούμε από κοντά.

Να επισκεφτούμε ένα χωριάτικο σπίτι και να πάρετε φρέσκα αυγά και φρέσκο γάλα.

Ιππασία στο Πήλιο

Κάντε ιππασία στο Πήλιο και θαυμάστε τις φυσικές ομορφιές και το καταπράσινο βουνό του Πηλίου!


Κάνοντας διακοπές στο Πήλιο έχετε την δυνατότητα να κάνετε και Ιππασία στα γύρω χωρία του Πηλίου. Κατά αυτόν τον τρόπο θα περάσουμε μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς, παλιά καλντερίμια και γραφικά χωρία. Επίσης μπορούμε να ορίσουμε εμείς την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και έτσι να δούμε και άλλα ακόμη σημεία που μας ενδιαφέρουν.

Παραδοσιακές πηλιορείτικες συνταγές

Ντόπια κρέατα, πικάντικα λουκάνικα αλλά και φρέσκα ψάρια από τη θάλασσα του Χορευτού. Σε συνδυασμό με ούζο, τσίπουρο, κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες θα σας δώσουν την εμπειρία ενός παραδοσιακού χωριάτικου γεύματος.

Κατόπιν συνεννοήσεως μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού για παραδοσιακή πηλιορείτικη μαγειρική σε χωριάτικη ταβέρνα της περιοχής μας και έτσι να γνωρίσετε όλα τα μυστικά της τοπικής κουζίνας.

Ιστορία Πηλίου


Το Πήλιο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως το «θεραπευτικό βουνό» λόγω των φυτών που φύονταν εδώ.

Η ιστορία του Πηλίου αρχίζει σχεδόν παράλληλα με την δημιουργία της Δημητριάδας περί το 300π.χ από τον βασιλιά της Μακεδονίας Δημήτριο τον Πολιορκητή. Η Δημητριάδα αποτέλεσε τότε το κέντρο των Μαγνητών και κατάφερε να επιζήσει των επιδρομών από Γότθους, Σλάβους, Τούρκους, Βούλγαρους και Φράγους.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο δεν παρατηρείται καμία σημαντική πόλη στο Πήλιο ενώ όλη η Θεσσαλία ήταν συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση με ξένες φυλές όπως Γότθοι (396 μ.Χ.) και Ούννοι (539-540 π.Χ.), που διεκδικούσαν την Δημητριάδα.

Όταν η Κωνσταντινούπολη ήρθε στα χέρια των σταυροφόρων το 1204, ο αρχηγός τους κατάκτησε την Θεσσαλία και το Πήλιο. Το 1222 ο Δεσπότης Ηπειρώς Θεόδωρος απελευθέρωσε την περιοχή από τους Λατίνους και το 1393, η Θεσσαλία υπέκυψε στην Τουρκική κατοχή.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, ο γνωστός κληρικός Άνθιμος Γαζής ο Πηλιώτης προετοίμασε το έδαφος για τους αγώνες προς την ανεξαρτησία. Το Πήλιο συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση με τον καπετάνιο Κυριάκο Βασδέκη, στις 7 Μαΐου του 1821 αλλά οι πασάδες της περιοχής έπνιξαν το επαναστατικό κίνημα του Πηλίου στο αίμα.

Μια δεύτερη απελευθερωτική ενέργεια τον Μάρτιο του 1854 απέβη και αυτή μοιραία. Τελικά το Πήλιο κατάφερε να απελευθερωθεί στις 2 Νοέμβρη 1881, με την βοήθεια των Βρετανών, ενός κινήματος από την ελεύθερη Ελλάδα και την στήριξη εξωτερικών δυνάμεων.

Από το 1830, οι Πηλιορείτες μετακινήθηκαν προς τις ακτές, όπου δημιούργησαν οργανωμένους οικισμούς. Συχνά όμως αυτοί γινόταν στόχος πειρατών οπότε οι κάτοικοι αναγκάζονταν να απομακρύνονται και να μετοικούν ψηλότερα. Προτιμητέες περιοχές, ήταν κοντά σε μοναστήρια.


Σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο φαίνεται να δημιουργήθηκε και το μεγαλύτερο και αξιολογότερο χωριό του Πηλίου, η Ζαγορά και η παραλία του Χορευτού.


Ο πρώτος πυρήνας της σημερινής Ζαγοράς ήταν το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η μονή αυτή ιδρύθηκε περίπου το 1160 μ Χ. ήταν προικοδοτημένη με μεγάλη περιουσία και είχε πολλούς μοναχούς, καταστράφηκε δε από τυχαία πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1887. Γύρω από το μοναστήρι δημιουργήθηκε η πρώτη συνοικία Σωτήρα-Ζαγορά, και σιγά-σιγά, δημιουργήθηκαν και οι υπόλοιπες συνοικίες του Αγ. Γεωργίου, της Αγ. Κυριακής και της Αγ. Παρασκευής.

Η νέα Ζαγορά άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα ενώ η γεωργία, το εμπόριο και η Χριστιανική πνευματικότητα της περιοχής άκμαζαν.
Δείγματα αυτής της ανάπτυξης ήταν τα καλοχτισμένα αρχοντικά της, τα μνημεία της και η πλούσια εκκλησιαστική παράδοση της.

Ανάμεσα στη μνημεία της Ζαγοράς, πρώτο είναι το «Ελληνομουσείο – Σχολείο του Ρήγα Φεραίου» απ' το οποίο σώζεται ακόμα ένα μέρος στην αρχή σχεδόν του δρόμου για το Χορευτά, που μάλλον ήταν το οικοτροφείο της παλιάς σχολής.

Δείγματα ακόμη της ανάπτυξης της Ζαγοράς είναι τα κειμήλια της 1.200 παλαιότυπα βιβλία, κώδικες και χειρόγραφα της παλιάς Ζαγοριανής Βιβλιοθήκης (δωρεές του πατριάρχη Καλλίνικου του Γ, του Ι. Πρίγκου, των αδελ¬φών Λαπάτη και Βόλτου).Ακόμη επίσης 13.500 πε¬ρίπου βιβλία που δώρησαν στην Βιβλιοθήκη της οι αδελφοί Κων/νος και Απόστ. Κωνσταντινίδης, οι αδελφοί Αλέξ. και Κων. Κασσαβέτη. ο Θεόδ. Αφεντούλης, ο ποιητής Κων. Τσαγκαράδας και άλλοι πολλοί.

Επίσης η Ζαγορά και το Χορευτό κατείχαν τα σκήπτρα στην παραγωγή μεταξιού (25.000-30.000 οκάδες το χρόνο) με εξαγωγές στη Βρετανία, Δαλματία, Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Μεγάλες επίσης ήταν οι ποσότητες μαλλιού που έφερναν από διάφορες περιοχές της Ελλάδος(συγκεκριμένα η Λειβαδιά έδινε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της) και αφού τις επεξεργάζονταν μαζί με ντόπιες ποσότητες στα ξακουστά «αργαστήρια» της, παρήγαγε τις ονομαστές «καπότες της Ζαγοράς».

Για την εξαγωγή όλου αυτού του εμπορικού προϊόντος άρχισαν να ταξιδεύουν στην μεσόγειο και τα περίφημα Ζαγοριανά καράβια που ξεκινώντας από το Χορευτό μετέφεραν τα προϊόντα της κωμόπολης σ’ όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Έτσι υπήρχε τότε στην Ανατολική πλευρά του Πηλίου στην Ζαγορά και το Χορευτό ένα σπουδαιότατο και ακμαιότατο εμπορικό κέντρο.

Όσον αφορά τη νεότερη ιστορία του Πηλίου, στις 27 Οκτωβρίου 1916, 199 Ζαγοριανοί ίδρυσαν το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς». Οι βασικές καλλιέργειες τότε ήταν εκείνες της πατάτας και του φουντουκιού.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 καλλιεργείται στην περιοχή η ποικιλία μήλων Στάρκιν Ντελίσιους. Από τότε ξεκινάει και η αλματώδης ανάπτυξη του Συνεταιρισμού, που το 1980 γίνεται πραγματικά εκρηκτική και φτάνει στις μέρες μας να συγκεντρώνει, (10.000 – 15.000 τόνους μήλα ετησίως) και συγχρόνως αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα, ελιές, κεράσια κ.α. γινόμενος έτσι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές μονάδες της Μαγνησίας.

Σήμερα η Ζαγορά και το Χορευτό προσφέρουν στον επισκέπτη μας μέσα από τα παραδοσιακά έθιμα και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την αίγλη και την ιστορία του ενδόξου παρελθόντος σε συνδυασμό με την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Αναδεικνύοντας έτσι τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτου της περιοχής μας ο οποίος, σε συνδυασμό με μια από τις ομορφότερες παραλίες του Πηλίου το Χορευτό και τις ιστορίες των μυθικών Κενταύρων, γίνεται για τον επισκέπτη μας ο τόπος που πραγματικά φανταζόταν για τις διακοπές του.

Covid